Afbeelding bij Anne Marth Kuilder, programmamanager Inspiratie en Participatie Bibliotheek Kampen
Anne Marth Kuilder
Programmamanager Inspiratie en Participatie Bibliotheek Kampen

Verbinden, nieuwe kennis creëren en in actie komen

Anne Marth Kuilder, Programmamanager Inspiratie en Participatie Bibliotheek Kampen:

‘Onderwerpen met een groot (lokaal) maatschappelijk belang vragen om een gesprek. Een gesprek waarin verschillende groepen mensen met elkaar op zoek gaan naar antwoorden op de vraag: ‘en wat gaan wij daar samen aan doen?’. Er zijn heel wat thema’s die zich lenen voor zo’n gesprek. Denk bijvoorbeeld aan een thema als inclusiviteit in een samenleving na corona, waarin we extra ons best moeten doen om in verbinding te blijven met kwetsbaren. Maar ook aan thema’s als armoede of laaggeletterdheid, of de toename van ‘fake news’ en complottheorieën.

Ontmoeting en inspiratie

Bibliotheek Kampen wil een plek zijn waar diverse groepen Kampenaren elkaar kunnen ontmoeten. Het is onze ambitie om mensen te inspireren en tot nieuwe inzichten te laten komen, met een programmering waarmee we mensen verbinden, en mensen aansporen om samen tot actie over te gaan. Het is onze rol om in dit proces te zorgen dat iedereen die hieraan wil bijdragen zich welkom voelt. En de veiligheid ervaart om zich uit te kunnen spreken. Door mensen bij elkaar te brengen rondom belangrijke onderwerpen ontstaat kennisuitwisseling bijna vanzelf. Als mensen die nieuwe kennis vervolgens omzetten naar acties, maken we Kampen samen mooier.

Lokale programmering

Onze programmering stemmen we af met de stad. Daarbij richten we ons concreet op de Social Development Goals 2030. We gaan de komende jaren experimenteren met het thema democratie en willen daarbij ook inspiratie opdoen met onverwachte ontmoetingen. We maken ons programma op maat voor gemeente Kampen, maar we trekken hierin samen op met andere Overijsselse Bibliotheken en Rijnbrink. Omdat we als relatief kleine bibliotheek nu eenmaal altijd grotere ambities hebben dan dat we alleen waar zouden kunnen maken.’

Hier een of meerdere adviseurs